INFORMACJE O RSPO

co to jest rspo

Olej palmowy
Dlaczego jest taki ważny?

Olej palmowy, pozyskiwany z nasion lub miąższu owoców palmy olejowej, jest najczęściej spożywanym olejem na świecie. Swoją popularność, olej palmowy zyskał dzięki niezwykłej wydajności i uniwersalności. Olej palmowy może być pozyskiwany przez cały rok, bez względu na sezon, a uprawy palm olejowych przynoszą znacznie więcej owoców niż uprawy słonecznika, rzepaku czy soi. Dzięki temu, olej palmowy jest znacznie bardziej opłacalny. Ponadto, olej palmowy może być wykorzystywany na wiele różnych sposobów, dlatego producenci żywności, kosmetyków i innych produktów bardzo chętnie z niego korzystają. Obecnie około 50% produktów, które można znaleźć na sklepowych półkach zawiera olej palmowy. Z produkcji oleju palmowego bezpośrednio korzystają również mieszkańcy państw, w których olej jest pozyskiwany – takich jak Indonezja, Malezja czy Tajlandia.

Produkcja oleju stanowi podstawowy sposób na życie dla wielu społeczności w tych państwach. Poza tym, olej palmowy, jako tani i wydajny produkt, jest również optymalnym olejem spożywczym dla najbiedniejszych.


Dlaczego należy zmienić sposób jego produkcji?

  • Degradacja lasów


    Produkcja oleju palmowego wymaga powierzchni, którą uzyskuje się poprzez degradację lasów deszczowych

  • Powierzchnia plantacji

    Ogromne zapotrzebowanie całego świata na olej przyczynia się do ciągłego powiększania plantacji i zakładania kolejnych miejsc uprawy palm olejowych

  • Flora i fauna

    Wycinka kolejnych hektarów lasów deszczowych przyczynia się do wymierania wielu gatunków zwierząt i roślin


  • Wpływ na ekosystem

    Deforestacja ma ogromny wpływ na jakość gleb, co z kolei skutkuje zmianą całego ekosystemu

  • Środowisko w Indonezji

    Jeśli przy obecnym sposobie pozyskiwania oleju palmowego utrzyma się obecne tempo produkcji tego surowca, to do 2022 roku niemal 100% lasów Indonezji może ulec zniszczeniu 

  • Podsycanie konfliktów

    Mimo, że produkcja oleju palmowego przyczyniła się do wzrostu gospodarczego w niektórych krajach, zakładanie nowych plantacji bywa jednocześnie podłożem konfliktów pomiędzy plantatorami a ludnością rdzenną, zmuszoną do przesiedlenia w wyniku zakładania nowych miejsc upraw palmy olejowej

Co w takim razie można zrobić?

Zapotrzebowanie na olej palmowy jest ogromne i ciągle rośnie. Jedynym sposobem na utrzymanie takiej samej wydajności produkcji oleju, przy jednoczesnej ochronie środowiska i społeczności jest jego zrównoważona produkcja

akredytacja rspo

Kilka słów o organizacji RSPO

RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil – Porozumienie dla zrównoważonej produkcji oleju palmowego) jest pozarządową organizacją, która już od 2004 roku działa na rzecz promocji zrównoważonego łańcucha dostaw oleju palmowego. Organizację RSPO tworzą przedstawiciele każdego etapu łańcucha dostaw: plantatorzy, producenci, przetwórcy i sprzedawcy oraz inwestorzy i organizacje społeczne i środowiskowe.

W ramach swojej działalności, organizacja RSPO opracowała zbiór standardów, określających wymagania dla wszystkich organizacji, które chcą zostać częścią Łańcucha Dostaw RSPO. Wymagania RSPO koncentrują się na kwestiach społecznych i środowiskowych. Ich zastosowanie ma na celu złagodzenie i zminimalizowanie negatywnego wpływu produkcji oleju palmowego na środowisko i społeczności.

Obecnie, 20% oleju palmowego produkowanego na świecie posiada certyfikat RSPO. Dzięki zaangażowaniu ponad 2500 członków RSPO we wdrażanie i utrzymywanie zasad zrównoważonej produkcji, oraz promocję certyfikowanego oleju, odsetek certyfikowanego oleju stale wzrasta. Działacze takich organizacji jak Greenpeace i WWF wspierają zrównoważony rozwój i swoją działalnością wymuszają na korporacjach korzystanie tylko i wyłącznie z certyfikowanego oleju palmowego RSPO.

Zwiększ sprzedaż swoich wyrobów zawierających olej palmowy! Zapytaj o certyfikat RSPO!